Direktlänk till inlägg 13 mars 2011
Ja, så blev det faktiskt. Satte igår igång en fördeg, en Poolish (ett gammalt polskt sätt att baka) som har jäst hela natten. Baguetter är ju typiskt franskt som jag tror alla vet, det började bakas på detta vis på 1920-talet, men redan kring 1840 började man i Polen att använda sig av denna metod vid matbrödsbak. Eftersom jag gärna experimenterar (jag gör alltså inte Baguetter) även när jag bakar så har jag inte haft något bra namn på dessa små bröd som jag gör.
Nu på morgonen bakade jag färdig dem. Efter att ha jäst i 90 min tar man hand om degen o delar upp den i lämpliga bitar som får vila 15 min. Sedan är det dags för utbakning o jäsning 75 min. Efter det gräddas dessa i riktigt het ugn och vips så har man kanonfint matbröd. Det gäller ju att inte ha bråttom, men i gengäld så får man alla tiders bästa bröd.
Det tar ju som sagt ganska lång tid det här med långa jästider. När jag då såg att Maria skrev om Tabata-pass så då var det väl bara att testa. Ner på trainern i källaren och tio min uppvärmning. Högsta möjliga fart i 20 sek o vila i 10. Upprepade det hela 8 gånger innan nedvarvning 10 min. Gissa om det var en som var trött efter detta pass. Om det ger resultat visar sig kanske redan på onsdag när det är dags för vår gemensamma träning.
Efter dusch o lite vila så var det bara att sätta igång att grädda, bröden blev fina och vips så kom jag också på vad dessa bröd i fortsättningen skall kallas, javisst, Tabata-bröd.
Vad bra att man både kan baka o träna samtidigt. Vill någon ha receptet så går det bra om ni hör av er, tänk bara på att det ingår en Trainer o racercykel i ingredienserna.
Tjingeling tjingeling, SimmaCyklaSpring.
Kalle S.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | 6 |
||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
|||
28 | 29 |
30 | 31 | ||||||
|